Angela Merkel: van de achtergrond naar de voorgrond

4.723 geïnspireerde lezers | Nicolas Pop

Afgelopen maand liet Angela Merkel, de eerste vrouwelijke bondskanselier van Duitsland, aan de wereld weten dat ze zich na vier termijnen en 18 jaar trouwe dienst niet herkiesbaar stelt als partijleider van het CDU. Ook al stopt ze als partijleider, hoopt ze wel de termijn van haar bondskanselierschap af te maken.

‘Zelfs bij haar eigen ondergang heeft ze de touwtjes in handen.’’

Angela Dorothea Kasner (1954) groeit op in de DDR als de slimme, ijverige dochter van een dominee. Haar vader weet zijn baan te behouden door conflicten met de socialistische overheid te vermijden. Van hem leert Merkel zich onopvallend te gedragen en niet te provoceren, maar ondertussen zoveel mogelijk kennis op te doen. Ze behaalt haar doctorstitel op het gebied van chemie en werkt in het laboratorium van de universiteit van Leipzig. Zo ontwikkelt ze een nuchtere en strategische houding die haar zal tekenen in het begin van haar politieke carrière.

Als merkel 35 jaar is valt de muur. Een grootse wereldgebeurtenis, maar ook het begin van Merkel’s politieke carrière. Merkel wordt lid en al snel vice-woordvoerder van de Demokratischer Aufbruch (DA). De DA voegt zich bij het CDU onder leiding van bondskanselier Helmut Kohl. Hier wordt Merkel zelfverzekerd in het politieke spel. Helmut Kohl ziet iets in Merkel en zij wordt zijn beschermelinge: altijd bij hem, maar nooit te opvallend. Met behulp van Kohl klimt ze snel op tot minister van Milieu, Natuurbescherming en Reactorveiligheid. Ze blijft tactisch op de achtergrond, maar werkt hard, is betrouwbaar en diplomatiek.

1998 begint als een rampjaar maar blijkt life-changing te zijn voor Merkel. Het CDU verliest zwaar van de sociaaldemocraten. Daar bovenop raakt Kohl betrokken bij een partijfinanciering schandaal. Merkel grijpt haar kans en laat zich van haar sterke kant zien. Ze laat daadkracht zien door openlijk te pleiten voor Kohl’s ontslag en hun vriendschap te breken. Doordat ze tot nu toe vrij onbekend is gebleven, maar wel veel ervaring heeft opgedaan, is Merkel de perfecte kandidaat voor het nieuwe gezicht van de partij. Ze wordt verkozen tot partijleider en een paar jaar later tot bondskanselier.

Hoe is Angela Merkel uitgegroeid van een meisje dat chemie-experimenten uitvoerde in de kelder van de universiteit tot een van de machtigste vrouwen ter wereld? We analyseren haar persoonlijkheid via de Fitch Methode.

De kwaliteiten van Angela Merkel op een rij:

+ Angela Merkel heeft zich in het begin van haar carrière strategisch op de achtergrond gehouden. Als ‘meisje van Kohl’ heeft Merkel, die onopvallend en ongevaarlijk leek, een netwerk uitgebreid en gestaag haar macht en aanzien vergroot.

+ Merkel is erg politiek tactisch. Ze weet precies wanneer ze moet toeslaan en neemt geen onnodige risico’s. In 2002, nog niet helemaal zeker over de steun die ze kan verwachten, schuift Merkel Edmund Stoiber naar voren voor het kanselierschap. Hij redt het net niet. Pas in zekerdere tijden, bij de nieuwe Bondsdagverkiezingen, stelt de nu sterkere Merkel zich verkiesbaar en wint.

+ Haar hardwerkende, diplomatieke houding en haar integriteit maakt dat ze als betrouwbaar leider wordt gezien.

+ Eenmaal aan de macht laat ze zien hoe haar nuchtere en formele houding van pas komt in crisissituaties. Haar motto is dan ook “Wir schaffen das”. Wat moet gebeuren, gebeurt.

+ Met haar kledingkeuze straalt Angela Merkel stabiliteit en betrouwbaarheid uit. Het land kan altijd rekenen op hetzelfde model mantelpakje in alle kleuren van de regenboog.

+ Merkel lijkt altijd de controle te hebben. Ze gaat dan ook over het algemeen erg pragmatisch te werk. Door nu, in 2018, zelf te beslissen zich niet meer verkiesbaar te stellen, heeft ze zelfs haar eigen neergang in handen.

Heeft Angela Merkel ook kwetsbaarheden?

– Mede doordat Merkel als vrouw heeft moeten vechten om voor vol aangenomen te worden in een mannenwereld, heeft ze zich een nuchtere en sterke houding eigen gemaakt. Hierdoor laat ze niet snel haar gevoelige en emotionele kant laat zien. Dit maakt dat Merkel koel kan overkomen.

– In haar standvastigheid die haar zo betrouwbaar en stabiel maken, kan Merkel ook doorschieten en taai worden.

Door: Melle Verlare

Wil jij een voorproefje op je eigen Fitch profiel? Doe de Fitch demo hier!


Meer zelfinzicht?


https://www.nicolaspop.nl/personage/serena-williams-een-eigenzinnige-tennisster-met-charisma/

Disclaimer. Deze persoonlijkheidsanalyse doen we op basis van krantenartikelen uit de Volkskrant, Trouw, NRC, FD of Nu.nl. We selecteren artikelen waarin de kandidaat persoonlijke eigenschappen worden toegedicht. Vaak zijn het beschrijvingen van mensen die de kandidaat van dichtbij hebben meegemaakt. Of worden deze eigenschappen de kandidaat toegedicht op basis van gezien zijn of haar publieke optredens. De blog is geen feitelijke analyse. We hebben niet daadwerkelijk een Fitch persoonlijkheidsvragenlijst bij de kandidaat hebben afgenomen.

Deze blog heeft dan niet als doel een waarheidsgetrouwe karakterbeschrijving te geven. De blog heeft een educatieve insteek: wat kunnen we van het gedrag van bekende mensen leren? Met wie identificeren wij ons? Met wie vooral niet? Hoe kunnen we iemands gedrag begrijpen? Wat leren we van valkuilen van een ander? Door bekende mensen als voorbeeld te nemen in ons nationaal persoonlijkheidsonderzoek, leren we over onszelf.

Gerelateerde inspiratie

 • Vrijheid? Cut the crap in jouw gedrag!
  Michelangelo omschreef beeldhouwen ooit als de kunst van het weghalen. De beroemde beeldhouwer zei: “Zet jezelf voor het blok marmer dat je wilt bewerken. Het perfecte beeld zit [...]
 • word wie je bent. juist nu.Word wie je bent, juist nu
  ‘Wie zichzelf niet vormt, wordt gevormd’ “In het begin van zijn jeugd weet iedereen wat zijn droom, zijn ‘legende’ is. Op die leeftijd is alles duidelijk, alles is mogelijk. En niemand is [...]
 • Moet ik bang zijn voor het coronavirus? De psychologie achter een pandemie
  “Hallo daar zakelijke relatie, Komende week hebben wij een afspraak staan. Echter, ik wil je even deelgenoot maken van het volgende:De afgelopen week heb ik met mijn familie een heerlijke korte [...]
 • fitch danst om de hete brij heenJe eigen keuzes maken of volgen?
  Hoe lang blijf je de dingen doen waar je geen energie van krijgt?Hoe lang blijf je keuzes voor je uitschuiven?Hoe lang blijf je dromen zonder één stap in de richting van realisatie te zetten?Hoe lang [...]
 • Fitch ledepoppen beelden de positie in het gezin uit de eerste is een grote stattitsche pop de tweede rent weg en de derde probeert het te sussenBepaalt je plek in het gezin je karakter?
  Ontwikkelt het enig kind ook een enige persoonlijkheid? Met gemengde gevoelens blik ik terug op de feestdagen die met de start van het nieuwe jaar ten einde zijn gekomen. Het verplichte [...]

Contact

FITCH
Concordiastraat 68-128
3551 EM, Utrecht
E-mail: nicolas@fitch.nl
Tel: 088 556 1490