Vrijheid? Cut the crap in jouw gedrag!

294 geïnspireerde lezers | Nicolas Pop

Michelangelo omschreef beeldhouwen ooit als de kunst van het weghalen.
 
De beroemde beeldhouwer zei: “Zet jezelf voor het blok marmer dat je wilt bewerken. Het perfecte beeld zit er al in!”  Precies zó kijken wij Fitch psychologen ook naar mensen. Het perfecte beeld zit ook al in jou! Aan jou de kunst om het overbodige materiaal weg te halen. Oftewel: cut the crap!

Fitch animatie waarbij personen kijken naar een beeld (david) van een fitch poppetje

Beeldhouwen en de essentie van persoonlijke ontwikkeling

Ontwikkelen betekent letterlijk ont-wikkelen: het ontdoen van wikkels. Wikkels zijn de bewuste en onbewuste overtuigingen die we ons door onze persoonlijke levenservaring hebben ingeprent. Dat kunnen simpele overtuigingen zijn die we van ouders hebben aangeleerd als ‘spreek netjes met twee woorden’, of het iets fundamentelere ‘gij zult niet doden’ dat de kerk ons leerde.

Het kunnen ook complexe overtuigingen zijn die we door sleutelervaringen in ons leven hebben aangemeten. Bijvoorbeeld; iemand kan de overtuiging hebben ‘vriendschap is een illusie’, omdat hij zich op bepalende momenten in zijn leven in de steken gelaten voelde door mensen die hij op dat moment als dierbare vrienden beschouwde.

We om-wikkelen ons met deze overtuigingen, omdat ze ons een zekere voorspelbaarheid en dus controle bieden. Soms echter kunnen deze overtuigingen toekomstig geluk in de weg staan. Het feit dat sommige mensen jou verlaten hebben, wil niet zeggen dat álle nieuwe toekomstige mogelijke dierbaren jou zullen verlaten. 

De essentie van persoonlijke ontwikkeling gaat dus om het ont-wikkelen van niet-functionele overtuigingen. Overtuigingen die je van huis uit streng zijn opgelegd, maar waar jij niet in past. Overtuigingen die je mogelijk ooit veiligheid hebben geboden, maar die je nu niet meer nodig hebt. Daar ligt ook een belangrijke kans voor je persoonlijke ontwikkeling. Immers; als je alle ballast verwijdert, geef je ruim baan aan wie je ten diepste bent, je eigen essentie. Dus ‘less is more’

Cut the crap! | Worden wie je bent

Als ‘less = more’, dan is deze coronatijd een van de meest uitdagende periodes van onze eigen persoonlijke geschiedenis.
 
Want we kunnen en mogen veel minder doen dan dat we gewend zijn. We kunnen ons noodgedwongen NIET omwikkelen met alle dagelijkse activiteiten die ons normaliter bescherming en houvast geven.
 
En dat is een doodenge en kwetsbare confrontatie. Maar ook één die indien je hem goed inzet tot grote hoogte kan leiden.
 
Dus.
 
Neem vanavond na de nationale minuten stilte ook eens één minuut extra stilte en neem afscheid van wie je was. Morgen op bevrijdingsdag begint een nieuw leven.
Bevrijd je morgen van het beeld waarin je gevangen zat!

Gerelateerde inspiratie

 • Hoe bepaal jij je eigen pad deze zomer?
  Vannacht vond ik aansluiting bij een klein rondreizend dorp. Het had zich autonoom gevestigd en verstopt in de bergen vlakbij Montpellier. In de zoektocht naar een fijne werkplek om [...]
 • word wie je bent. juist nu.Word wie je bent, juist nu
  ‘Wie zichzelf niet vormt, wordt gevormd’ “In het begin van zijn jeugd weet iedereen wat zijn droom, zijn ‘legende’ is. Op die leeftijd is alles duidelijk, alles is mogelijk. En niemand is [...]
 • Moet ik bang zijn voor het coronavirus? De psychologie achter een pandemie
  “Hallo daar zakelijke relatie, Komende week hebben wij een afspraak staan. Echter, ik wil je even deelgenoot maken van het volgende:De afgelopen week heb ik met mijn familie een heerlijke korte [...]
 • fitch danst om de hete brij heenJe eigen keuzes maken of volgen?
  Hoe lang blijf je de dingen doen waar je geen energie van krijgt?Hoe lang blijf je keuzes voor je uitschuiven?Hoe lang blijf je dromen zonder één stap in de richting van realisatie te zetten?Hoe lang [...]
 • Fitch ledepoppen beelden de positie in het gezin uit de eerste is een grote stattitsche pop de tweede rent weg en de derde probeert het te sussenBepaalt je plek in het gezin je karakter?
  Ontwikkelt het enig kind ook een enige persoonlijkheid? Met gemengde gevoelens blik ik terug op de feestdagen die met de start van het nieuwe jaar ten einde zijn gekomen. Het verplichte [...]

Contact

FITCH
Concordiastraat 68-128
3551 EM, Utrecht
E-mail: nicolas@fitch.nl
Tel: 088 556 1490