Moeite met opstaan | Waarom zou jij je bed uitkomen?

2.931 geïnspireerde lezers | Nicolas Pop

Je wekker is terug van vakantie. En dat heb je geweten. Tegen je nieuwe voornemens in, schreeuwde alles vanochtend in je lijf om nog even te snoozen… Je slaapambities kunnen weer de kast in, net als je kampeerspullen. Waarom heb je toch zo’n moeite met opstaan?

Je kleedt je aan, je vetert je schoenen vast. Nog zo’n beklemmend gevoel dat je de afgelopen weken uit je geheugen hebt gewist. Waarom ga je niet gewoon met je blote voeten naar je werk? Je werkt uiteindelijk toch ook in een kantoortuin?

Met de eerste symptomen van een postvakantie depressie sleur je jezelf het nieuwe werkjaar in.

De wekker | medicijn tegen moeite met opstaan?

Wekker, wekken, ontwaken, zou de prehistorische mens ook hebben gesnoozed?

Vóór de uitvinding van elektriciteit waren de mensen nog aangewezen op het natuurlijke ritme van de zon. Maar de wekker nam haar echte toevlucht in de industriële revolutie. De fabriek kon niet draaien zonder zijn menselijke radertjes. Met de wekker konden strikte werktijden in de grote fabrieken door de baas worden gehandhaafd.

Omdat de wekker echter nog niet betaalbaar was voor de arbeider, werd er in de 19e eeuw een speciaal beroep voor in het leven geroepen, de porder. Hij ging langs de huizen om op het raam te tikken, en de arbeiders die moeite met opstaan hadden, uit hun bed te porren. De wekker werd voor de gewone mens pas betaalbaar in het begin van de 20ste eeuw.

Sindsdien houdt het kleine apparaatje de hele wereldeconomie in stand, op tempo, en in de maat. Hoe zou de wereld eruit hebben gezien, als de wekker niet zou zijn uitgevonden?

Kun jij je nog de laatste werkdag herinneren die je zonder wekker bent opgestaan?

De alom geliefde ‘porder’

De moderne wekker | vriend of vijand van de mensen die moeite met opstaan hebben?

Met de technische vooruitgang van de wekker, zijn er ook nieuwe uitdagingen ontstaan die de moeite met opstaan niet vergemakkelijken. Zo blijft twee derde van werkend Nederland nog een tijdje snoozen nadat de wekker is afgegaan. Terwijl er steeds meer bewijs is dat snoozen je lichaam verder ontregelt. Ook omwikkelen mensen zich eerder met de nieuwste ‘push-berichten’ dan met hun eigen kledingstukken, sinds de authentieke wekker heeft plaatsgemaakt voor de smartphone.

Het internet staat vol met tips en alternatieven hoe je gemakkelijker zou kunnen ontwaken.

 • Haal de authentieke wekker zonder snooze-functie van de zolder.
 • Boots de natuurlijke opkomst van de zon na met een wake-up light.
 • De gezondste tip laat zich gemakkelijk raden: ontdek je natuurlijke wekker. Er is geen mens die, zonder wekker, de rest van het leven aan een stuk doorsnurkt. Het is dus interessant om je eigen slaapritme te onderzoeken. Wanneer word jij wakker als je geen wekker zou gebruiken? Kom je structureel te laat op je werk? Ga structureel eerder naar bed!

Welke reden heb jij om uit je bed te komen?

Los van alle praktische tips, is de belangrijkste vraag: waarom zou jij je bed uitkomen?

“so wanne so siu slaaphe, thaz sie se newecchan, eer siu selua wolla”

dat ze haar, wanneer ze ook slaapt, niet wekken, voor ze zelf wil’

Een goede Fitch, een goede wekker

Oblomov is een beroemde Russische roman waarin de hoofdpersoon zich karakteriseert door zijn extreme moeite met opstaan. 150 pagina’s doet hij erover om erachter te komen waarom hij eigenlijk zijn bed zou verlaten.

Hoe werkt dat voor jou?

Ben jij de fabrieksarbeider die gewekt moet worden zodat hij weer zijn verlaten raderplekje in het systeem kan innemen?

Snoozzzz.

Ben jij de fabrieksarbeider die zichzelf aan eigen haren het bed uitsleurt, op weg naar de to-do lijstjes?

Snoozzz.

Of bezit jij een eigen natuurlijke wekker, die gegrondvest is in wat je zelf van het leven wil maken? Wat zijn jouw redenen om op te staan? En zijn het werkelijk jouw redenen? Of die van je baas?

This is your wake-up call!

Fitch staat voor ‘fit’ en ‘match’. We helpen je de fit tussen je talent en je dingen die je onderneemt te verbeteren. Hoe staat het met jouw Fitch? Iedere eerste maandag van iedere nieuwe maand, dwingen we je stipt om 12.00 over je Fitch na te denken.

Wil jij jouw redenen om ’s ochtends je bed uit te komen ontdekken?

Schrijf je in voor het Fitch Traject – het persoonlijk ontwikkel traject voor jonge professionals!

https://blog.fitch.nl/spiegel/waarom-vakanties-depressies-veroorzaken/

Maandelijks je Fitch op pijl brengen


Gerelateerde inspiratie

 • Weg met de afstand, tijd voor schuring!
  “Negen mensen in hetzelfde huis en op dezelfde boerderij, zich buigend over dezelfde taak, gezamenlijk bezig, schouder aan schouder, en toch hebben we elkaar nooit echt leren kennen of een [...]
 • Won’t you come out to play?
  Wat een geluk dat jij je gestreken kantoorpak weer kunt aantrekken. Back to business! Vakantie is voorbij, de zomer breekt eindelijk door, en jij kunt weer aan je favoriete rondje in de kantoortuin [...]
 • Is iedereen gék geworden? | Fitch als huispsycholoog
  Daar zaten we dan vanaf half maart van dit jaar. Thuis te werken met gillende kinderen of juist met de muren die op ons af kwamen en alleen maar incidenteel contact met collega’s. Via Zoom. Totaal op [...]
 • De Reis van de Held getekend door Fitch Psycholoog Mana BangmaWaarom val ik zo snel terug in oude gewoontes ?
  Fitch Atelier, Utrecht, donderdag 29 juli, 19:12 uur  Gefrustreerd sla ik een oude laptop open en doorzoek ik de Icloud naar de laatste versie van mijn blog. Na een aantal zoekpogingen raken de [...]
 • Doet de verbinding het nog? Hybride werken anno 2021
  Heerlijk dat thuiswerken. Niemand die ruikt of je wel gedoucht hebt. Of opmerkt dat je schoenen niet gepoetst zijn. Of dat je überhaupt schoenen draagt. Gewoon de dag lekker starten met een rondje in [...]

Contact

FITCH
Concordiastraat 68-128
3551 EM, Utrecht
E-mail: nicolas@fitch.nl
Tel: 088 556 1490