John McCain: vechtlustige maar verliezende presidentskandidaat

1.082 geïnspireerde lezers | Nicolas Pop

John McCain (1936 – 2018) is afgelopen zaterdag na een kort ziekbed overleden aan de gevolgen van een hersentumor. Wat kenmerkt deze vechtlustige presidentskandidaat? Fitch analyseert!

zwart wit foto van oud presidentskandidaat john mccain. hij kijkt pijnzend de camera in en heeft een zwart pak aan
‘hij stond niet voor één partij, maar voor een ideaal.’

John McCain was gevechtspiloot tijdens de Vietnamoorlog. Hij is krijgsgevangen genomen en tijdens zijn gevangenschap  gemarteld. Uiteindelijk heeft hij de oorlog overleefd, maar niet zonder zware littekens. Na zijn periode bij de marine ging hij in de jaren ’80 de politiek in als conservatieve Republikein. Zijn gooide het tot presidentskandidaat. Maar verloor van de opkomende Barack Obama. Het laatste anderhalve jaar kwam hij voornamelijk in het nieuws als uitgesproken tegenstander van de huidige president Donald Trump.

Welke kwaliteiten maakten hem een interessant politiek figuur?

We analyseren John Mccain volgens de Fitch Methode:

 • Door de hoge positie van zijn vader kon John McCain eerder worden vrijgelaten. Hij weigerde voor zijn beurt te gaan. Dit kenmerkte zijn groot gevoel voor rechtvaardigheid.
 • Hij doorstond martelingen, en wist met zware littekens een belangrijke positie in de Amerikaanse politiek te bemachtigen. Hij was één blok wilskracht.
 • John McCain werd gezien als een man van diepe overtuiging. Hij handelde vanuit respect en eergevoel. Hij verhief zijn stem tegen mensen die vanuit zijn blik zich onwaardig gedroegen.
 • Hij stond bekend als conservatief. Maakte zich sterk voor een sterke defensie.
 • Hoewel hij de Republikeinse partij diende, profileerde hij zich als onpartijdig. Hij stond niet voor één partij, maar voor een ideaal.

Waar was John McCain kwetsbaar?

 • Hij was een maverick binnen zijn eigen partij. Een non-conformist die zijn lijn koos onafhankelijk van de lijn van zijn eigen Republikeinse partij. Een dwarsligger.
 • Hij kon uit de bocht vliegen met uitspraken of slechte moppen. Iemand met wie je ook eindeloos ruzie kon hebben.

Meer zelfinzicht?


https://www.nicolaspop.nl/personage/ruud-lubbers-diplomatieke-bouwer/

Disclaimer. Deze persoonlijkheidsanalyse doen we op basis van krantenartikelen uit de Volkskrant, Trouw, NRC, FD of Nu.nl. We selecteren artikelen waarin de kandidaat persoonlijke eigenschappen worden toegedicht. Vaak zijn het beschrijvingen van mensen die de kandidaat van dichtbij hebben meegemaakt. Of worden deze eigenschappen de kandidaat toegedicht op basis van gezien zijn of haar publieke optredens. Het is geen feitelijke analyse aangezien we niet daadwerkelijk een Fitch persoonlijkheidsvragenlijst bij de kandidaat hebben afgenomen.

Deze blog heeft dan ook niet als doel een waarheidsgetrouwe karakterbeschrijving te geven. De blog heeft een educatieve insteek: wat kunnen we leren van het gedrag van bekende mensen? Met wie identificeren wij ons? Met wie vooral niet? Hoe kunnen we iemands gedrag begrijpen? Wat leren we van valkuilen van een ander? Door bekende mensen als voorbeeld te nemen in ons nationaal persoonlijkheidsonderzoek, leren we over onszelf.

Gerelateerde inspiratie

 • Vrijheid? Cut the crap in jouw gedrag!
  Michelangelo omschreef beeldhouwen ooit als de kunst van het weghalen. De beroemde beeldhouwer zei: “Zet jezelf voor het blok marmer dat je wilt bewerken. Het perfecte beeld zit [...]
 • word wie je bent. juist nu.Word wie je bent, juist nu
  ‘Wie zichzelf niet vormt, wordt gevormd’ “In het begin van zijn jeugd weet iedereen wat zijn droom, zijn ‘legende’ is. Op die leeftijd is alles duidelijk, alles is mogelijk. En niemand is [...]
 • Moet ik bang zijn voor het coronavirus? De psychologie achter een pandemie
  “Hallo daar zakelijke relatie, Komende week hebben wij een afspraak staan. Echter, ik wil je even deelgenoot maken van het volgende:De afgelopen week heb ik met mijn familie een heerlijke korte [...]
 • fitch danst om de hete brij heenJe eigen keuzes maken of volgen?
  Hoe lang blijf je de dingen doen waar je geen energie van krijgt?Hoe lang blijf je keuzes voor je uitschuiven?Hoe lang blijf je dromen zonder één stap in de richting van realisatie te zetten?Hoe lang [...]
 • Fitch ledepoppen beelden de positie in het gezin uit de eerste is een grote stattitsche pop de tweede rent weg en de derde probeert het te sussenBepaalt je plek in het gezin je karakter?
  Ontwikkelt het enig kind ook een enige persoonlijkheid? Met gemengde gevoelens blik ik terug op de feestdagen die met de start van het nieuwe jaar ten einde zijn gekomen. Het verplichte [...]

Contact

FITCH
Concordiastraat 68-128
3551 EM, Utrecht
E-mail: nicolas@fitch.nl
Tel: 088 556 1490