Max Verstappen: eerzuchtige durfal

1.646 geïnspireerde lezers | Nicolas Pop

Max Verstappen heeft Formule 1 in Nederland opnieuw op de kaart gezet. Ook buiten onze landsgrenzen wordt hij als een kleurrijke toevoeging van de competitie gezien. Pas 20 jaar en nu al volop geprezen over zijn uitdagende rijstijl. Maar ook de eerste kritische noten zijn geplaatst. Welke persoonlijkheid gaat er schuil achter dit interessante karakter?

Altijd willen winnen. Zijn gedrevenheid is zijn kern. Hij heeft maar één doel. Nummer #1 in de Formule 1 worden. Constant op zoek naar de beste tactiek kan hij gedurende de race zelfs nog wisselen van strategie. Daarbij durft hij risico’s te nemen, sterker, ieder klein gaatje dat hem op de baan wordt geboden grijpt hij met beide handen beet.

‘hij heeft maar één doel. Nummer #1 in de Formule 1 worden.’

Zijn gretigheid en lef leggen de basis voor zijn druistige persoonlijkheid. In de media wordt hij nog eens weggezet als onbesuisd. De aantal keren dat hij door eigen handelen naast de baan is geraakt, zijn al op meer dan één hand te tellen. Dan kan hij zich als een echt heethoofd afreageren op zijn concurrenten of het materiaal dat hem niet gunstig gezind is. Met de onvoorspelbaarheid van een ongeleid projectiel is hij een toevoeging die de competitie spannend houdt. Al zullen zijn concurrenten dat niet altijd onderkennen.

Hoewel hij ongeduldig is in zijn zoektocht naar succes, brengt zijn (Hollandse?) nuchterheid een prettige balans in zijn persoonlijkheid. Hij laat zich niet intimideren op de baan door ervaren collega’s of naast de baan door de internationale aandacht die hij krijgt. Hij blijft gefocust op zijn hoofddoel.

Welk beeld ontstaat als we deze eigenschappen in Fitch gieten? Wat kunnen we leren van de persoonlijkheid van Max Verstappen?

fitch profiel van max verstappen

Kwaliteiten van Max Verstappen in beeld volgens de Fitch Methode:

 • Het eerste dat opvalt is de dominantie van de kleur rood.  Max is iemand die zelfbewust is, gedreven door ambitie. Hij wil altijd winnen en het doel heiligt de middelen (strategisch).
 • Dat voorziet hij van een sterke geïnspireerde toon. Risico’s nemen, grenzen oprekken, de gok wagen.
 • Max zal altijd zijn eigen koers varen en zichzelf blijven, ook voor de camera’s. Te herkennen aan de rode ondersteunende onafhankelijk/zelfstandig.
 • Vanuit de Fitch methode kunnen we vaststellen dat het grootste accent voor Verstappen ligt bij de dynamiek, waarbij de inhoud (lees: het doel) voor hem belangrijk is dan de relatie met anderen. Hij zal zich niet snel iets aantrekken van de mening van anderen.

Maar je wordt geen kampioen zonder kwetsbaarheden:

 • De grootste kwetsbaarheid zit in het geel; grenzeloos en roekeloos gedrag gaat hand in hand met overmoed. Zijn onvoorspelbaarheid is zijn kracht maar ook een kwetsbaarheid. Zeker voor zijn collega en teambaas. Hoe stuur je een type Max aan? Een mooie uitdagende casus voor ieder leidinggevende
 • Zijn veeleisendheid gaat gepaard met ongeduld. Zo jong pas, maar niet kunnen wachten totdat hij voldoende gerijpt is om de nieuwe koning van de Formule 1 te worden.

Formule 1 experts zijn van mening dat hij alle kwaliteiten in huis heeft om een wereldtitel te halen, met zijn tactisch vernuft, zijn gedrevenheid en de wil om altijd het onderste uit de kan te halen. Maar Max zal zich nog persoonlijk moeten ontwikkelen. Wij adviseren hem te werken aan zijn ongeduld, door zijn aanvallen beter te doseren. Op relatiegebied ligt het gevaar dat zijn concurrenten én teamgenoten hem steeds minder gaan dulden indien hij met de brokkendrang blijft rijden. Relatie maken en geduldig zijn Max, één iemand voor laten gaan, om er vervolgens twee in te halen.

Disclaimer. Of Max Verstappen zal luisteren naar dit Fitch advies is natuurlijk een andere kwestie. Wat denk jij op basis van het gepresenteerde Fitch profiel dat Max zal doen met ons advies? .


Meer zelfinzicht?


https://www.nicolaspop.nl/personage/ruud-lubbers-diplomatieke-bouwer/

Disclaimer. Deze persoonlijkheidsanalyse doen we op basis van krantenartikelen uit de Volkskrant, Trouw, NRC, FD of Nu.nl. We selecteren artikelen waarin de kandidaat persoonlijke eigenschappen worden toegedicht. Vaak zijn het beschrijvingen van mensen die de kandidaat van dichtbij hebben meegemaakt. Of worden deze eigenschappen de kandidaat toegedicht op basis van gezien zijn of haar publieke optredens. Het is geen feitelijke analyse aangezien we niet daadwerkelijk een Fitch persoonlijkheidsvragenlijst bij de kandidaat hebben afgenomen.

Deze blog heeft dan ook niet als doel een waarheidsgetrouwe karakterbeschrijving te geven. De blog heeft een educatieve insteek: wat kunnen we leren van het gedrag van bekende mensen? Met wie identificeren wij ons? Met wie vooral niet? Hoe kunnen we iemands gedrag begrijpen? Wat leren we van valkuilen van een ander? Door bekende mensen als voorbeeld te nemen in ons nationaal persoonlijkheidsonderzoek, leren we over onszelf.

Gerelateerde inspiratie

 • Schrift met een een to-do lijstje en staat drie to do's op die zijn doorgestreept en onderaan zie je in hoofdletters staan: GEEN TO-DO'S!TO DO OR NOT TO DO
  Ben jij het jaar lekker gestart met een frisse to-do lijst? Dit jaar stond mijn kerstvakantie in het teken van klussen aan mijn eerste aankoopwoning. En dat in tijden van lockdown, waarbij ik vooral [...]
 • Hoe zien jouw jaarringen eruit?
  Aan de jaarringen kun je de leeftijd van een omgezaagde boom bepalen. Hebben we dat niet allemaal als kind geleerd? Maar jaarringen zeggen zo veel meer: wanneer je een omgezaagde boom goed [...]
 • Kiezen | hoe doe je dat?
  Kun jij je de aankoop van je eerste huis nog herinneren? Vandaag sta ik op de spreekwoordelijke drempel van de aankoop van mijn eerste huis. En dat ik nota bene samen met mijn partner wil betrekken. [...]
 • Fitch psycholoog zit met een coachee aan tafel in de fitch ruimte hij legt een fitch rapportage uit en er staat een grote groene plant op de achtergrondWat doet Fitch nou eigenlijk?
  ‘Ben jij schrijver? Journalist? Ontdekkingsreiziger?’ Regelmatig krijg ik de vraag: wat doe jij nou eigenlijk precies? Vandaag geef ik je eindelijk antwoord op die vraag, én bied ik jou de kans [...]
 • Het fitch uithangbord reflecteerd in het raam. Je leest de tekst "word wie je bent"Heb jij jezelf gevonden deze zomer?
  Betoverende vertellingen als Siddhartha, Narziss en Goldmund, of De Alchemist hebben me sterk geïnspireerd tot vele reizen. De verhalen leggen de basis voor een breder gedragen [...]

Contact

FITCH
Concordiastraat 68-128
3551 EM, Utrecht
E-mail: nicolas@fitch.nl
Tel: 088 556 1490