Proactieve allesdoener gezocht!

2.355 geïnspireerde lezers | Nicolas Pop

Het begrip dat we deze maand – gelinkt aan onze recente blog – centraal willen stellen, is proactief. De hele bedrijfswereld schijnt op zoek te zijn naar deze zeldzame doelgroep. 5.400 keer is er de afgelopen maand gegoogled op deze term. Misschien zocht het grootste gedeelte van de zoekenden wel, net als wij, naar de betekenis. Want wat bedoelen de mensen die het woord bezigen? En waarom zijn de proactievelingen zo gewild? Wij pluizen het voor je uit.

Wat betekent het dan als je niet proactief bent?

Is iemand die proactief is, vóór actie? Je personal trainer die je nog even na afloop een Provifit drankje meegeeft? Van hem kan ik een ‘proactief’ beeld schetsen. Maar wat betekent het als je het niet bent? Ben je dan anti-actief en kraak je iedereen af die in actie komt?

twee poppetjes houden een bord op, op het linker bord staat pro-actief en op het rechter bord staat "weg met de actievelingen!!"

Proactief werd als woord voor het eerst gebruikt in een psychologiepaper in 1933. Het duidde aan dat iemand snel initiatief nam en probeerde om vooruit te denken om eventuele problemen voor te zijn. Dit woord is opgepakt in de sociale wetenschap en bijna 90 jaar later kom je geen sollicitatieprocedure meer door zonder te claimen dat je een proactief persoon bent.

Het blijft ons puzzelen waarom ‘pro’ is toegevoegd. Zouden we onze overige competenties misschien ook van pro moeten voorzien indien we ons sterker willen profileren? Probesluitvaardig, prozorgvuldig, profitch …?

Tot slot, is die zogenaamde proactieve houding eigenlijk wel zo handig in ieder beroep? Proactieve chirurgen? Had je eigenlijk wel om een beenamputatie gevraagd? Wat te denken van proactieve begrafenisondernemers? Pas maar op, dan lig je binnen de kortste keren in een kist. En maakt een proactieve baas, proactieve medewerkers? Ah oké, ik begin het te begrijpen. Zo lang mijn medewerkers proactief zijn, kan ik als baas lekker lui blijven!

Dus nu ook bij Fitch, gezocht: PROACTIEVE ALLESDOENERS.

fitch woordenboek plaatje van het woord actief, deze zit op as 5

Meer zelfinzicht?


https://www.nicolaspop.nl/woordenboek/over-de-schutting-ermee/

Gerelateerde inspiratie

 • Kiezen | hoe doe je dat?
  Kun jij je de aankoop van je eerste huis nog herinneren? Vandaag sta ik op de spreekwoordelijke drempel van de aankoop van mijn eerste huis. En dat ik nota bene samen met mijn partner wil betrekken. [...]
 • Fitch psycholoog zit met een coachee aan tafel in de fitch ruimte hij legt een fitch rapportage uit en er staat een grote groene plant op de achtergrondWat doet Fitch nou eigenlijk?
  ‘Ben jij schrijver? Journalist? Ontdekkingsreiziger?’ Regelmatig krijg ik de vraag: wat doe jij nou eigenlijk precies? Vandaag geef ik je eindelijk antwoord op die vraag, én bied ik jou de kans [...]
 • Het fitch uithangbord reflecteerd in het raam. Je leest de tekst "word wie je bent"Heb jij jezelf gevonden deze zomer?
  Betoverende vertellingen als Siddhartha, Narziss en Goldmund, of De Alchemist hebben me sterk geïnspireerd tot vele reizen. De verhalen leggen de basis voor een breder gedragen [...]
 • Hoe bepaal jij je eigen weg deze zomer?
  Vannacht vond ik aansluiting bij een klein rondreizend dorp. Het had zich autonoom gevestigd en verstopt in de bergen vlakbij Montpellier. In de zoektocht naar een fijne werkplek om [...]
 • Vrijheid? Cut the crap in jouw gedrag!
  Michelangelo omschreef beeldhouwen ooit als de kunst van het weghalen. De beroemde beeldhouwer zei: “Zet jezelf voor het blok marmer dat je wilt bewerken. Het perfecte beeld zit [...]

Contact

FITCH
Concordiastraat 68-128
3551 EM, Utrecht
E-mail: nicolas@fitch.nl
Tel: 088 556 1490