To-do-lijstjes | to do or not to do

174 geïnspireerde lezers | Nicolas Pop

Ben jij het jaar lekker gestart met een frisse to-do lijst?
 
Dit jaar stond mijn kerstvakantie in het teken van klussen aan mijn eerste aankoopwoning. En dat in tijden van lockdown, waarbij ik vooral moest putten uit al die gesloten niet-essentiële winkels. Immers, van plamuur kun je niet leven. Al voelt deze verdomd essentieel als je geconfronteerd wordt met een doorzeefde muur, alsof er een kleine oorlog in je nieuwe huis heeft gewoed. Omdat ik bij deze kluswinkels nog wel kon afhalen op bestelling, kon ik bijna eigen behangpapier maken van al mijn to-do lijstjes.

Schrift met een een to-do lijstje en staat drie to do's op die zijn doorgestreept en onderaan zie je in hoofdletters staan: GEEN TO-DO'S!

De kracht van de to-do lijst

Bijna iedereen vaart wel bij een to-do lijstje. Zeg nou zelf:

Ben je die control freak, dan bevestigt dat lijstje je illusionair gevoel van controle. Ben je die chaoot, dan geeft een to-do lijstje nog enige houvast aan die complete warboel waar jij doorheen waadt. Sommigen weten echt de kroon te spannen: to-do lijstje maken voor je to-do lijstjes.

To-do lijstjes zijn handig, je vergeet zaken minder snel door ze op te schrijven, door ze te categoriseren kun je zaken efficiënter oppakken. Plus, het geeft een voldaan gevoel als je dingen kunt afstrepen. Dus wat is er in te brengen tégen to-do lijstjes?

Omdat we in een tijd leven van complotdenken, wil ik het jaar echter aftrappen met complotdenken tégen to-do lijstjes.

‘wie hanteert de to-do lijst over al zijn to-do lijstjes?’

Het to-do lijstje is overal

Het grootste to-do lijstje op het werk vinden we al jarenlang prachtig gerangschikt in onze digitale postbus: de e-mail. Daarnaast kun je deze nog rijkelijk aanvullen met je agenda-activiteiten.

Maar onze to-do lijstjes reiken verder dan onze takenpakket die we ten minste nog kunnen inruilen voor harde pegels.

Je dagelijkse boodschappen, die we nu dagelijks aanvullen met online bestellingen. Vergeet Whatsapp niet, het sociale to-do lijstje. De geplande nieuwe hoogtepunten op je bucketlist voor dit jaar. Uiteraard met mondkapje. En wat te denken van het to-do lijstje dat jij deze dagen hebt opgesteld? Je voornemens voor 2021!

Het complot achter de to-do lijst

To-do’s geven structuur aan een dag. Geven zin aan een dag. Echter, er schuilen twee grote gevaren in het to-do lijstje:

Het to-do lijstje wekt namelijk de valse suggestie dat indien jij je taken heb voltooid, jij een geslaagde dag hebt en rustig kan slapen. Echter, een recept voor een gelukkig leven kunnen we echter juist niet in een to-do lijstje gieten!

Heb je ooit iemand aan het eind van zijn leven, wanneer hij letterlijk done was, horen zeggen: ik ben vooral blij dat ik al mijn to-do lijstje af heb afgewerkt?

Plus, het leven is een aaneenschakeling van to-do’s. Door ze allemaal vooraf bewust te maken door er een to-do lijstje van te maken, is het alsof je eerst een filmscript leest vóórdat je de film gaat kijken. Waar zit de verrassing? Waar zit de spontaniteit? Waar is er ruimte voor mystiek?

‘het leven is een aaneenschakeling van to-do’s’

Hét vaccin tegen to-do lijstjes

In de Fitch Methode vinden we to-do denken en handelen in het groene taakgerichte kwadrant, binnen het construct organiseren.
 
Zoals sommige in de Fitch Methodiek opgeleiden volgers weten: het vaccin is te vinden in het complementaire gedrag: het kwadrant van chaos en spontaniteit. Hier vinden we gedragskenmerken terug als optimistisch, vrolijk en levenslust.

Fitch grafiek met daarin een profiel met en uitschieten naar geinspireerde stimulerend en naar standvastig georganiseerd

Het geluk van de optimisten is te vinden in het feit dat ze zich zeer beperkt bewust zijn van alle consequenties van hun handelen. Indien je alle to-do’s zou overzien vóórdat je aan de verbouwing van je huis begint, zouden de doe-het-zelvers nooit van de bank zijn gekomen.

Kortom, 2021 leent zich uitstekend om het jaar te starten zonder voornemens. Plak het to-do lijstje áchter het behang. Zie de zeeën van tijd aan je voeten liggen! Ik wens je een ontspannen en spontaan jaar toe!

Nicolas

Gerelateerde inspiratie

 • Wat gaat er schuil onder het oppervlak? Fitch op zoek naar zelfkennis
  “Take the blue pill, you wil wake up in your bed and believe whatever you want to believe. You take the red pill, you stay in Wonderland, and I show you how deep the rabbit hole goes. Remember: all [...]
 • Vergeet-me-niet!
  Wie ben jij, als we al je herinneringen van je afnemen? De basis van je identiteit ligt in je herinneringen. Je stelt je aan de ander voor aan de hand van je herinneringen: van waar je ooit bent [...]
 • Tekening van een hoofd met een groot vraagteken en zwarte krabbels in de hersenen.Mijn hoofd zit vol
  “Mijn hoofd zit vol, psych, kun je me helpen?” “Vertel, neem me mee in dat hoofd van je” “Ik kan me niet goed concentreren, als ik iets lees, met ik het vaak 2 of 3 keer overdoen, voordat het landt. [...]
 • Wanneer verbrand jij je schepen?
  Twee maanden is het nu. Dat ik in een stad woon waar ik niets of niemand ken. Precies dat was de motivatie om te verhuizen. Nieuwe stoeptegels en straatstenen ontdekken. Waar je nog kunt verdwalen en [...]
 • Open sollicitatie functie psycholoog bij het OMT
  De Minister-presidentMinisterie van Algemene ZakenPostbus 200012500 EA Den Haag Utrecht, 1 februari 2021 OnderwerpOpen sollicitatie voor de positie “Psycholoog” binnen het OMT Geachte heer Rutte, [...]

Contact

FITCH
Concordiastraat 68-128
3551 EM, Utrecht
E-mail: nicolas@fitch.nl
Tel: 088 556 1490