Waarom vakanties depressies veroorzaken

1.596 geïnspireerde lezers | Nicolas Pop

Ken je dat gevoel? Je vakantie is voorbij, je hebt inspirerende ervaringen opgedaan, nieuwe mensen leren kennen, mooie vakantiekiekjes gemaakt. En op de dag dat je uitgerust weer aan het werk wil gaan, word je overvallen door een moedeloos gevoel. Wat is dat toch, die vakantiedip?

Vakantie vieren is hoofd leegmaken

In onze laatste blog ontleedden we het woord ‘vakantie’ tot haar letterlijke essentie, ‘leegmaken’. Naast het opschonen van de agenda en het bureau, kun je leegmaken ook toepassen op het hoofd. De geest vrij maken van al die kleine witte wasjes die zich gedurende het jaar in je achterhoofd hebben opgestapeld. Die paar mails waarvan je weet dat je ze nog moet beantwoorden, de laatste notities die je nog moet uitwerken. Al deze ‘to-do-tjes’ raak je lekker kwijt op vakantie. ‘Even helemaal niets moeten’, hoor je de gemiddelde vakantieganger dan ook de vakantie beschrijven. En dat nietsdoen, resulteert niet letterlijk in een leeg hoofd, maar in een blik verschoond van randzaken. En met die verlichte blik kun je lekker fris aan je werk beginnen, toch?

Met een verlichte blik de duisterheid tegemoet

Maar waar je denkt met frisse zin te kunnen beginnen, begint een duister gevoel zich meester van je te maken. Door het gebrek aan al die randzaken, zie je opeens de essentie van je werk voor je. Heeft je werk zin? Is het van nut voor een ander? Voor de maatschappij? Als je nu niet naar je werk zou gaan, zou je bijdrage worden gemist?

‘Als we terugkomen van vakantie kunnen we de essentie van dingen gemakkelijker ontdekken. Een vloek of een zegen?’

Toen je op vakantie ging, had je je deur van je werkplek nog zo tevreden achter je dichtgetrokken. Waar is dat sterke geloof in de grote missie waar je mee bezig was nu heen? De postvakantie depressie is geboren.

Vakantiedip: een fabel of een feit?

In de literatuur staat de vakantiedip bekend onder de term ‘post-vacation blues’, vrij vertaald ‘postvakantie depressie’.‘This occurs after the person returns home, he realizes how boring and unsatisfactory his normal lifestyle routine is when compared to the activities they did while on their holiday/vacation.’

Naast gevoelens van ‘verveling’ of ‘onbevrediging’ speelt de zin van je werk mogelijk een belangrijke rol. Gevoelens van zinloosheid zijn immers een belangrijke kenmerk van een depressie. Dat doet vermoeden dat de aard van het werk een sterke invloed heeft op het wel of niet ontstaan van een postvakantie depressie. Heeft een verloskundige evenveel kans op een postvakantie depressie als een databasebeheerder? Of is de zin die iemand ontleent aan zijn werk een sterkere voorspeller?

Onderzoek | Zingeving in het werk en vakantiedip

Het laatste jaar is steeds meer aandacht voor bullshitjobs. 40 % in Nederland zou twijfelen aan het nut van zijn of haar werkzaamheden. Marketeers, consultants, HR-medewerkers, salestijgers, juristen, agile-coaches en SCRUM-masters: er wordt beweerd dat de wereld weinig zou veranderen als deze banen per direct verdwijnen. Als deze bewering waar is, zou je verwachten dat de postvakantie depressie veel voorkomt in deze banen.

Maar naast de meetbare bijdrage die een baan kan hebben voor een organisatie of maatschappij, is de subjectieve ervaring van het nut misschien wel net zo belangrijk: ontleent iemand zin uit het werk dat hij doet? In dit onderzoek haalt Fitch de onderste steen boven! Welk effect heeft vakantie op jou?

Vakantiedip? This is your moment!

‘Voor je het weet zit je er weer in’, zegt je collega die niet op vakantie is geweest, en weinig last lijkt te hebben van dwingende zingevingsvragen. Je kijkt meewarig en vraagt je even af wie de heldere is: de gelukkig ogende collega die met glimlach de ordners naast je staat te ordenen? Of jij met je ‘verlichte blik’ en je gevoelens van leegte en zinloosheid? Misschien gaat het leven juist wel om de randzaken, denk je even. Misschien geven de randzaken juist kleur aan je bestaan, zijn het redenen om op te staan. En is de vakantie slechts een verstorende periode die je beter volgend jaar kunt overslaan. Misschien.

‘Geven randzaken misschien juist kleur aan ons bestaan?’

Of is DIT het moment om aan dat stuur te trekken? En deze tijd van scherpte en helderheid goed te benutten: doe je wel dingen waar jij zin aan ontleent?

En nu weer terug aan het werk!


Meer zelfinzicht?


https://www.nicolaspop.nl/spiegel/stress-vrijetijdsziekte-en-andere-vakantiekwalen/

Gerelateerde inspiratie

 • Vrijheid? Cut the crap in jouw gedrag!
  Michelangelo omschreef beeldhouwen ooit als de kunst van het weghalen. De beroemde beeldhouwer zei: “Zet jezelf voor het blok marmer dat je wilt bewerken. Het perfecte beeld zit [...]
 • word wie je bent. juist nu.Word wie je bent, juist nu
  ‘Wie zichzelf niet vormt, wordt gevormd’ “In het begin van zijn jeugd weet iedereen wat zijn droom, zijn ‘legende’ is. Op die leeftijd is alles duidelijk, alles is mogelijk. En niemand is [...]
 • Moet ik bang zijn voor het coronavirus? De psychologie achter een pandemie
  “Hallo daar zakelijke relatie, Komende week hebben wij een afspraak staan. Echter, ik wil je even deelgenoot maken van het volgende:De afgelopen week heb ik met mijn familie een heerlijke korte [...]
 • fitch danst om de hete brij heenJe eigen keuzes maken of volgen?
  Hoe lang blijf je de dingen doen waar je geen energie van krijgt?Hoe lang blijf je keuzes voor je uitschuiven?Hoe lang blijf je dromen zonder één stap in de richting van realisatie te zetten?Hoe lang [...]
 • Fitch ledepoppen beelden de positie in het gezin uit de eerste is een grote stattitsche pop de tweede rent weg en de derde probeert het te sussenBepaalt je plek in het gezin je karakter?
  Ontwikkelt het enig kind ook een enige persoonlijkheid? Met gemengde gevoelens blik ik terug op de feestdagen die met de start van het nieuwe jaar ten einde zijn gekomen. Het verplichte [...]

Contact

FITCH
Concordiastraat 68-128
3551 EM, Utrecht
E-mail: nicolas@fitch.nl
Tel: 088 556 1490