Het voetbalveld en het zakenleven: de gemeenschappelijk deler

1.180 geïnspireerde lezers | Nicolas Pop

Voetbal is oorlog”, aldus Rinus Michiels. Een controversiële uitdrukking die in ons nationaal geheugen staat gegrift. Een minstens zo interessante vergelijking is te maken tussen het voetbal en het zakenleven. Welke persoonlijkheden zien we zowel op het veld als in het zakenleven terug. Welke voetbal positie is geschikt voor welk soort werk? Een analyse vanaf de bank:

Welke voetballers zien we in het zakenleven?

Je hebt de front office. Dat zijn de spitsen. Die staan in direct contact met het doel. Ze moeten scoren, orders binnen halen. De middle office, dat zijn de middenvelders. Ze werken in de operatie. Zij moeten alle hoge beloftes die de front office heeft gemaakt inlossen. Ze rennen van hot naar her. Tot slot is daar de back office, de ondersteuners, de (doel)verdedigers. Het zijn de stabiele motoren van de organisatie. Ze scoren niet, ze maken niet, zij ondersteunen. Zij zijn het fundament van de organisatie. Zij zijn de organisatie.

De waarde van elke positie

Iedere afdeling heeft zijn unieke onmisbare waarde. Iedere afdeling bezit ook zijn eigen type persoonlijkheden. Zonder eerzuchtige spitsen wordt er nooit gescoord, en sla je geen deuk in een pakje boter. Zonder hardwerkende middenvelders resteert een hoop georganiseerde lucht. Zonder betrouwbare verdedigers is de organisatie zo lek als een mandje.

Het disfunctioneren van een bedrijf kun je vaak herleiden tot het disfunctioneren van minstens één van de afdelingen. Andersom, bestaat succes bij de gratie van een perfecte samenwerking tussen de drie. Een goed functionerend voetbalteam zou zo om kunnen worden geschoold tot een succesvol bedrijf.

Een team moet gecoacht worden

Uiteraard is een coach nodig om de verschillende afdelingen op elkaar af te stemmen. De manager moet uitdenken welke tactiek de organisatie hanteert. Wordt er voor een meer aanvallende stijl gekozen of voor een meer verdedigende stijl? Een goed functionerende manager zal die afwegingen maken op basis van het spelersmateriaal dat hij in huis heeft / kan halen. Zijn er simpelweg weinig goede spitsen, dan zal hij alles om die ene goed functionerende spits heen bouwen. Ook doet de manager er verstandig aan zijn tactiek af te stemmen op de context en de tegenstander: de markt en zijn concurrenten. Past een dominante aanvalsstrategie of is het slimmer om een guerrilla-achtige counterstrategie te hanteren?

Een goed uitgedachte tactiek en een juiste mix van persoonlijkheden en afdelingen: dat is de basis waar het succes op gebouwd kan worden. Of zoals Rinus Michiels zou hebben geformuleerd, waar we de oorlog mee kunnen winnen.

Benieuwd welk type speler jij bent? Welke voetbal positie goed bij je past? En of je op de goede afdeling bent gepositioneerd? Doe de Oranje analyse en ontdek welke voetbalpersoonlijkheid jij bent!

Gerelateerde inspiratie

 • Het fitch uithangbord reflecteerd in het raam. Je leest de tekst "word wie je bent"Heb jij jezelf gevonden deze zomer?
  Betoverende vertellingen als Siddhartha, Narziss en Goldmund, of De Alchemist hebben me sterk geïnspireerd tot vele reizen. De verhalen leggen de basis voor een breder gedragen [...]
 • Hoe bepaal jij je eigen weg deze zomer?
  Vannacht vond ik aansluiting bij een klein rondreizend dorp. Het had zich autonoom gevestigd en verstopt in de bergen vlakbij Montpellier. In de zoektocht naar een fijne werkplek om [...]
 • Vrijheid? Cut the crap in jouw gedrag!
  Michelangelo omschreef beeldhouwen ooit als de kunst van het weghalen. De beroemde beeldhouwer zei: “Zet jezelf voor het blok marmer dat je wilt bewerken. Het perfecte beeld zit [...]
 • word wie je bent. juist nu.Word wie je bent, juist nu
  ‘Wie zichzelf niet vormt, wordt gevormd’ “In het begin van zijn jeugd weet iedereen wat zijn droom, zijn ‘legende’ is. Op die leeftijd is alles duidelijk, alles is mogelijk. En niemand is [...]
 • Moet ik bang zijn voor het coronavirus? De psychologie achter een pandemie
  “Hallo daar zakelijke relatie, Komende week hebben wij een afspraak staan. Echter, ik wil je even deelgenoot maken van het volgende:De afgelopen week heb ik met mijn familie een heerlijke korte [...]

Contact

FITCH
Concordiastraat 68-128
3551 EM, Utrecht
E-mail: nicolas@fitch.nl
Tel: 088 556 1490